Advertise

marți, 23 august 2011

Tehnici pentru portrete de exceptie


O fotografie-potret de inalta calitate il poate hipnotiza pe privitor, oferind o patrundere adanca nu numai in ceea ce priveste aspectul fizic, ci si emotiile si sentimentele subiectului. Asemenea fotografii vor rezista probei timpului si vor fi admirate de multe generatii.
Experienta in fotografie constituie un factor de influenta covarsitor asupra calitatii fotografiei-portret. Profesionistii inteleg cum trebuie asezata lumina, incadrat subiectul si cum se capteaza in mod adecvat atmosfera in ocazia respectiva. Desi este posibil sa nu detii acest nivel de performanta, si tu poti face fotografii de inalta calitate, daca tii cont de urmatoarele:

FOND

Probabil ca cel mai important considerent, dar totodata si cel mai putin luat in considerare, este fondul portretului. Orice fotografie care are ca centru de interes o persoana ar trebui sa utilizeze un fond subtil, care sa nu distraga atentia de la persoana. Intentia unei fotografii-portret este de a capta fata subiectului, asa ca asigura-te ca faci fotografiile astfel incat compozitia acestora sa nu implice diminuarea prevalentei acesteia.
In plus, atunci cand esti in curs de stabilire a culorilor, alege un fond care sa fie constituit in principal din culori ne-tipatoare, preferabil compacte. Din nou, principiul empiric este ca orice culoare care distrage atentia de la persoana este una importuna.

LUMINA

Lumina naturala trebuie sa fie folosita pentru fotografiile-portret, deoarece este mult mai oportuna captarii tonului pielii, cat si a intregii game de culori din care se compune subiectul. Aceste aspecte subtile nu pot fi surprinse bine cu blitzul. Cel mai bun moment pentru a face poza este in timpul zilei, afara, din moment ce la aceasta ora poti valorifica lumina soarelui la maximum.
Vei dori sa gasesti o locatie in care lumina soarelui cade pe obiect dintr-o parte. Daca faci fotografia cu soarele in spatele obiectului, nu va iesi frumos. Vei obtine doar o silueta a persoanei. In mod similar, nu face fotografii cu soarele batand in fata subiectului, sau te vei trezi cu culori distorsionate si cu supra-expunere.

BLURAREA

Primele doua sugestii sunt de departe cele mai importante, insa si aceasta este destul de utila. Problema este ca poate fi destul de spinoasa pentru cei care nu sunt experti. Aceasta tehnica implica blurarea detaliilor de pe fond. Ea va face obiectul sa para separat de fond, proiectat in afara, catre tine. Pentru a indeplini acest criteriu, ai nevoie sa iti pozitionezi camera la o profunzime a campului de mica adancime.
Pentru a face acest lucru, foloseste o lentila de zoom si fa-ti poza de la o distanta relativ mica sau cu o setare latita a aperturii (manual). Poate parea dificil, insa odata ce ai prins idea, va parea simplu. Daca acest lucru este posibil, cere unui expert sa te ghideze de-a lungul procedurii atunci cand o incerci prima data.

OCHII

Dintre toate trasaturile fetei, ochii sunt cei mai importanti pentru o fotografie-portret. Acest lucru se petrece deoarece ochii sunt cea mai buna cale de a transmite emotia. Chiar si o schimbare subtila in privire va reverbera in expunerea unor sentimente si emotii diferite.
Asigura-te ca i-ai centrat astfel incat fotografia ta sa reflecte toate aceste sentimente nemaipomenite pentru privitor. Daca incerci sa comunici o anumita emotie, ai putea dori ca subiectul sa se uite direct catre tine (adica la camera), sau intr-o parte, la un alt obiect. Pentru un portret traditional, spune-i subiectului sa se uite catre camera.
Daca detii un aparat de calitate inalta, si esti suficient de rabdator pentru a experimenta cu diverse fonduri, subiecte, atmosfere si stari, in mod sigur vei capata abilitatile necesare pentru a crea fotografii-portret de inalta calitate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu