Advertise

marți, 23 august 2011

Microprocesorul


Microprocesorul reprezintă unitatea centrală de prelucrare a informaţiei dintr-un sistem de calcul. El este realizat din unul sau mai multe circuite integrate. Circuitele integrate sunt dispozitive microelectronice care cuprind de la zeci la zeci de milioane de componente (rezistoare, diode, tranzistoare etc.) care sunt asociate în unităţi funcţionale ca atare, nu ca şi piese separate, care se prezintă sub forma unuia sau a mai multor cipuri.
Primul microprocesor a fost integrat într-un calculator de buzunar în jurul anului 1970 şi se baza pe o structură de 4 biţi. Bitul este unitatea de măsură pentru caitatea de informaţie. De atunci şi până în prezent microprocesoarele au evoluat semnificativ ele ajungând chiar la existenţa de multi-microprocesoare care au o putere de calcul sporită. Aceste multi-microprocesoare sunt create nu dintr-un singur cip ci din mai mult cipuri integrate în acelaşi microprocesor. În ziua de azi există microprocesoare bazate pe 4, 8, 16, 32 şi 64 de biţi.
Într-un computer, care reprezintă un aparat/dispozitiv programabil care primeşte o serie de instrucţiuni şi pe baza acelor instrucţiuni efectuează anumite comenzi, microprocesorul se află pe placa de bază şi reprezintă elementul de bază a unui computer, datorită faptului că el prelucrează toate informaţiile venite de la celelalte componente aflate în computer. Pe lângă aceasta el mai are rolul de a decoda şi a efectua operaţiile cerute de programele aflate pe acel computer.
Microprocesorul computerului este numit CPU (Central Processing Unit= Unitatea Principală de Prelucrare). În domeniul tehnologiei informaţiilor (IT) CPU-urile sunt cele pe 32 şi 64 de biţi. Revoluţia recentă a microprocesoarelor este reprezentată de apariţia acelor multi-microprocesoare care au o putere de calcul foarte mare şi care pot efecta o mulţime de instrucţiuni într-un interval de timp foarte scurt. Acestea pot conţine de la 2 cipuri până la 4 cipuri, faţă de cele obisnuite care conţin un singur cip.
Cele mai cunoscute şi utilizate microprocesoare sunt cele create de două mari firme în domeniul IT, acestea fiind: AMD (Advanced Micro Devices) şi Intel. Printre cele mai recente microprocesoare produse de aceste firme se numără: AMD Phenom (4 cipuri), AMD Opteron (4 cipuri), AMD Athlon 64 X2 (2 cipuri), Intel Core 2 Duo (2 cipuri), Intel Core 2 Quad (4 cipuri). Datorită faptului că multi-microprocesoarele conţin mai multe cipuri acestea au un preţ de cumpărare mai ridicat decât cele obişnuite, bazate pe un singur cip.
Astfel putem spune că fără microprocesor, în ziua de astăzi, nu are exista computerele, iar fără computer transmiterea informaţiei ar fi mult mai dificilă. Astfle această componentă este un lucru esenţial al zilelor noastre.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu