Voi prezenta in continuare modul in catre trebuie conceputa si realizata o fotografie de peisaj, tinand cont de factorii mentionati mai sus.
Stilul abordat face referire la modul in care este conceput peisajul de catre fotograf; sa luam ca exemplu un cadru muntos, stancos strabatut de o vale... Momentam ma gandeam la cheile Turzii, dar consider ca orice chiei se potrivesc la fel de exact acestui exemplu. Sa presupunem ca suntem impresionati si vrem sa fotofraviem cel mai inalt varf stancos al peisajului. Avem astfel 3 variaonte:
- Il vom fotografia de la distanta, evidentindu-i maretia in comparatie cu celelalte varfuri de apropierea sa (adica folosind stilul reprezentativ).
- In vom fotografia de la baza sa spre inaltime sau invers, de sus in jos evidentiindu-i maretia prin distanta de la un capat la celalalt (folosind stilul impresionist), ajutati de un obiectiv cat mai mic (5mm - 55 mm) pentru accentuarea distantei
- Vom fotografia o zona stancoasa sau o pestera de pe mijlocul stancii ce ne-a impresionat prin modul in care roca a fost macinata de apa. Intr-adevar, umbrele si lumina deseneaza adevarate capodopere pe stancile abrupte (stilul abstract).
Indiferent de stilul cu care am ales sa abordam peisaul, lumina poate crea sau distruge fotografii. De obicei (exceptand stilul abstract) extremele sunt daunatoare calitatii. Lumina inadecvata compromite cu siguranta poza chiar dinaintea realizarii ei. Sunt considerate momente prielnice perioadele din preajma rasaritului si apusului soarelui, cand umbra obiectelor depaseste lungimea lor. Aleasta lege este "nescrisa" deci poate fi incalcata. Puteti folosi furtuna ca pretext de mister, sau curcubeul ca pretext de culoare, sau razele soarelui amplificate in stropii de ploaie sau de roua ca pretext de lumina. Incercati sa surprindeti splendoarea naturii, a peisajelor, in cat mai multe ipostaze. Urmariti apoi comparati rezultatele. Peisajul realizat va va spune singur daca lumina a fost sau nu corecta .
Elementele din cadru ("personajele secundare") din peisaj pot crea sau distruge capodopere. Vom incerca sa evitam cosurile de gunoi sau gunoaiele, stalpii de telegraf sau curent electric. De asemenea vom inlatura elementele care prin constructia lor nu sunt compatibile cu subiectul peisajului. De exemplu, un rau de munte ar putea fi mai interesant daca am evita includerea podului din beton aflat in constructie la aproape 100 m distanta. De asemenea, un marcaj rutier care a ajuns in cadru ar putea avea efecte negative asupra calitatii peisajului. Asta evident, daca nu cumva subiectul este chiar podul sau marcajul rutier.
Linia orizontului, daca este prezenta cu siguranta va trebui sa se afle la 1/3 sau 2/3 din poza. Aceasta regula este cu caracter obligatoriu si garanteaza echilibrul peisajului. Ii da "coloana vertebrala". Apropo de coloana vertebrala... tineti aparatul drept, chiar daca realizati o poza orizontala sau verticala! Daca as inclina aparatul in timpul fotografierii Cheilor turzii in stilul reprezentativ as realiza un esec instilul impresionist. In plus de asta, daca voi arata cuiva aceasta poza, va trebui sa dau si explicatii pentru modul in care am reusit sa ajung la "fata locului" chiar inainte ca "stanca sa cada" si mai ales, "cum am reusit sa o pun la loc" dupa ce am facut poza. Un trepied va preveni cu siguranta acest esec. In plus, va permite reducerea timpului de expunere (daca doresc un peisaj "inghetat" ) sau cresterea timpului de expunere si reducerea ISO pentru o imagine cat mai fina si "fluenta". Tot trepiedul imi va da suficient timp pentru focalizare, in cazul in care subiectul este static iar eu vreau sa-l pun in evidenta blurand fundalul. Astfel, voi reduce valoarea F la minim, si voi focaliza exact pe subiect. Trepiedul imi da voie sa focalizez corect chiar daca folosesc un teleobiectiv de 300 mm pentru a "apropia" un trunchi de copac. Daca subiectul meu il reprezinta un tntreg lant muntos precum si dealurile de la baza sa (adica tot ce se vede) va trebui sa cresc valoare F la maxim. In consecinta va ptatrunde mai putina lumina la senzor iar daca nu cresc timpul de expunere sau ISO poza va iesi intunecata. Astfol voi folosi trepied pentru a creste doar timpul de expunere (fara ca poza sa fie afectata de tremuratul mainii mele si de zgomotul de imagine cauzat de ISO mare)
Voi reduce cateva cuvinte regulile de baza pentru peisaje reusite
- Folosirea unuia dintre stilurile consacrate (reprezentativ, impresionist sau abstract);
- Alegerea cu atentie a cadrului, in functie de conditiile de lumina sau, de ce nu, alegerea conditiilor de lumina in functie de cadru
- Inlaturarea tuturor elementelor inutile (stalpi de curent, gunoaie, cladiri in constructie) din cadru
- Linia orizontului se va afla la 1/3 sau 2/3 din poza. In nici un caz 1/2.
- Aparatul trebuie tinut drept, sau atasat la trepied.
- ISO sa aiba valori minime
- F mic, pentru a incadra un singur subiect, F mare pentru a incadra intreg peisajul.
- Timp de expunere mic pentru poze "inghetate" (pt. a surprinde de exemplu stropii de ploaie in cadere).
- Timp de expunere mai mare (doar inpreuna cu trepied) pentru poze cu senzatie de continuitate si miscare
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu